22 november 2013 ~ 0 Comments

Lippenstift bestaat 125 jaar

IMG_2648Maar liefst 60 procent van de vrouwen gebruikt altijd lippenstift en gaat niet de straat op zonder! Daarmee mag de “Stylo d’Amour”, zoals de Franse toneeldiva Sarah Bernardt hem ooit noemde, het belangrijkste accessoire van de vrouw worden genoemd. Dit jaar viert de lipstick zijn 125e verjaardag! Een heuglijk feit… Proficiat en dank, namens alle vrouwen.

Voor Coco Chanel was de lipstick het sterkste geheime wapen van de vrouw; nooit ging zij de deur uit zonder haar mond te hebben opgemaakt. Het lijkt of dit schoonheidsritueel bij vrouwen in de genen zit, want ook de Egyptische koningin Nefertiti beschilderde haar lippen al met een hennapasta. (Omdat zij roodbruin gebruikte, mochten haar onderdanen alleen minder opvallende tinten dragen!).

De oudste, gekleurde lippenbalsem is gevonden bij opgravingen in de Soemerische stad Ur. Een bewijs dat met 5500 jaar geleden zinnelijk gekleurde lippen ook al verleidelijk vond? In de 16e eeuw bleek koningin Elizabeth I een trendsetter. Dankzij haar kwamen felrood opgemaakte lippen in de mode en werd het bewijs geleverd: Een gekleurde mond geeft meer cachet aan een bleke teint.

De lipstick die wij vandaag de dag kennen, werd 125 jaar geleden geïntroduceerd op de wereldtentoonstelling in Amsterdam: een Parijse parfumeur had IMG_3795een kleurstof voor de lippen ontwikkeld, in de vorm van een stift. Daarmee begon de “Stylo d’Amour” aan een triomfantelijke zegetocht. Wereldwijd zijn vrouwen vandaag de dag verknocht aan dit schoonheidsattribuut: ieder jaar gaan 700 miljoen exemplaren over de toonbank; dat zijn er 22 per seconde!

Ook in ons land is lipstick verreweg het meest verkochte cosmeticaproduct. Waarom krijgen we er nooit genoeg van? Wellicht omdat we ons eleganter en zelfbewuster voelen met kleur op de lippen. Of omdat dit aanwijsbaar en een erotische aantrekkingskracht heeft en mannelijke hormonen in beweging zet (dit geldt vooral voor rood). Daarbij zij lipsticks tegenwoordig veel meer dan “een mooie kleur”. Naast oliën en was bevatten lipsticks kleurpigmenten, aroma’s, vitaminen en verschillende verzorgende stoffen. Moderne lipsticks verzorgen en hydrateren de huid en beschermen haar tegen schadelijke zonnestralen. Ze geven meer volume, laten onze lippen stralen door middel van piepkleine gouden en zijden korreltjes en toveren er een briljante, diepe glans op. Het zijn staaltjes van hoogwaardige techniek, met als ultiem doel: het versterken van  onze uitstraling.
 

lipstick_767_8De grande dame van de haute couture, Coco Chanel, had haar lipstick niet alleen altijd bij zich, maar ze liet de kleur van haar lippenstift exclusief voor haar mengen: stralend rood met een extravagant blauwig accent, dat wij nu “Chanel-rood” noemen. En wat is tegenwoordig de trend? Soms nude, dan weer knalrood, zoals onlangs op de catwalks te zien was. In tegenstelling tot de fotomodellen of Hollywood-sterren gebruiken wij, “doorsnee gebruiksters”, onze lipstick vooral met een persoonlijk doel. In plaats van een trend te willen zetten, gaat het om kleur oranje, pink, lila, nude of rood (voor 31 procent van de vrouwen de meest geliefde kleur!).

Voor welke nuance we ook kiezen: na 125 jaar is en blijft de lipstick ons meest effectieve “wapen”. Of, zoals de altijd beeldschone Bianca Jagger de spijker op de kop sloeg: “Als je dagenlang niet hebt geslapen en je ziet er uit als het monster van Loch Ness, is er één ding waardoor je je weer mens voelt: een IMG_3791kleur op je lippen.” Happy birthday, lipstick!

Leave a Reply