02 november 2014 ~ 0 Comments

Hoe kan je je humeur beïnvloeden met kleur?

Hoe kan je je humeur beïnvloeden met kleur?

Buiten is het grijs en grauw… misschien
kleuren5
wel wit van sneeuw en ijs. Of er schijnt overdag een lekker zonnetje. Maar die verdwijnt weer snel wanneer het rond half zes donker wordt. Wie in de winter lusteloos is, doet er verstandig aan wat kleur toe te voegen. Want kleur beïnvloedt je humeur.

Feit
Kleuren worden gebruikt om signalen mee af te geven. In verschillende situaties kan dezelfde kleur ineens een andere betekenis hebben. Zo is rood in het verkeer een teken van ‘stoppen’ of een ander verbod. Maar een rode roos staat voor passie en liefde.

Fictie
Zwart en wit zijn geen kleuren zoals de andere kleuren uit het spectrum, of wel de regenboog. Zwart absorbeert al het licht en wit reflecteert het juist. Toch worden zwart en wit ook vaak als gewone kleuren gezien. Dat is niet zo gek, want in de mode en make-up worden ze toch wel in een adem met ‘echte’ kleuren genoemd.

Feit
Eet de regenboog! Groente en fruit zijn namelijk in kleurgroepen te verdelen en iedere kleurgroep levert weer andere vitaminen en mineralen. Essential Organics speelt hier op in, maar ook de nieuwe soepen van Knorr. Varieer daarom ook op tafel met kleur.

Fictiekleuren8
In de oudheid werden kleuren gebruikt om mensen te genezen. De eerste rudimentaire kleurentherapie werd vooral aan de natuur ontleend. Dit is uit verschillende onderzoeken gebleken. En dat terwijl veel mensen denken dat kleurentherapie iets van deze tijd is.

Feit
Kleuren beïnvloeden ons iedere dag. Soms heb je ‘zin’ in een bepaalde kleur, omdat het past bij je stemming. Ook de kleuren in de omgeving beïnvloeden je, soms onbewust. Van een oranje kamer kun je heel blij worden, terwijl een omgeving met overwegend groen heel rustgevend werkt.

Fictie
Er wordt vaak gedacht – en in (kinder)tekeningen zie je dat vaak terug- dat de regenboog slechts zes kleuren heeft. Voor het gemak wordt de zevende kleur even vergeten. De kleuren zijn: violet, indigo, blauw, groen, geel, oranje en rood.

Feit
Door breking van het licht, bijvoorbeeld door zonlicht in water te laten schijnen, ontstaan de zeven kleuren van het zonnespectrum. Hieruit blijkt dat licht uit kleur bestaat. Gebundeld is licht wit.

Fictie
Sommige kleurtherapeuten gebruiken gekleurd water. Aan dit water zijn geen kunstmatige of natuurlijke kleurstoffen toegevoegd, zoals je zou denken. Het is water dat in een fles gekleurd glas wordt bewaard. Door er zonlicht op te laten vallen, ‘kleurt’ het water.

Feit
kleuren6
Met gekleurd licht kun je een interieur compleet veranderen. Dit kan een goede invloed uitoefenen op je gemoedstoestand. Daarom creëerde Philips de Living Colors-lamp.

Fictie
Zelfs wanneer je kleurenblind bent, laat je je toch beïnvloeden door de kleuren die je wél kunt zien.

Feit
Bij kleurentherapie worden ook kleuren gebruikt die niet in het zonnespectrum voorkomen. Zoals magenta (paars met rood) en turkoois (blauw met groen). Deze verenigen de goede eigenschappen van twee kleuren.

Fictie
Zwart en wit mogen dan geen kleuren zijn, in de kleurentherapie blijven ze zeker niet achterwege. Zwart staat hierbij voor mannelijkheid, kracht en discretie. Wit voor puurheid en maagdelijkheid, maar schept ook ruimte voor spiritualiteit.

Feit
Ook voor kleuren geldt: overdaad schaadt. Een wit huis zal eerder steriel dan open lijken en meer dan één rode muur in de slaapkamer haalt alle kleuren7sensualiteit weg waardoor je je eerder opgejaagd zult voelen. Zorg daarom altijd voor een kleurbalans.

Fictie
Grijs is geen saaie kleur. In veel culturen wordt grijs geassocieerd met magie, wijsheid en sereniteit. Het werkt ontspannend, omdat het een rustige tint is. Zilvergrijs hoort bij de maan, het magische en vrouwelijkheid.

Leave a Reply